19 Mart 2012 Pazartesi

Praben nedir= kanser!!!!

Paraben nedir biliyor muydunuz ?
Organik kozmetik ürünlerin en önemli farkı insan sağlığına zararlı herhangi bir madde içermemesidir.
Örneğin; şampuan, losyon gibi birçok kişisel bakım ve güzellik ürününlerinin içeriğinde ciltte egzama tipi tahriş ve alerjik reaksiyonlara sebep olan zehirli ve toksik PARABEN maddesi bulunur.
Paraben, sadece kozmetik ürünlerde bulunan onlarca zararlı kimyasaldan biri… Unutmayın; parabenler vücutta östrojeni taklit eden madde olarak bilinir. En önemli verilerde, göğüs kanseri hastalarının tümör örnekleri içinde bol miktarda paraben maddesi olduğu ortaya çıkmıştır. Unutmamalıyız ki hiçbir organik bakım ürününde paraben ve benzeri  kimyasal içeriğe rastlanmaz

 
Parabenler
(Metil Propil Butil Etil)

Raf ömrünü uzatıcı olarak kullanılan madde ciltte egzama tipi tahriş ve alerjik reaksiyonlara sebep olur. Benzoik asidin bir türevidir. Zehirli ve toksik bir maddedir. Parabenler vücutta östrojeni taklit eden madde olarak bilinir. Göğüs kanseri hastası kadınlar üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda alınan tümör örnekleri içinde bol miktarda paraben maddesi olduğu ortaya çıkmıştır. Vücutta hormanal etkileri artıran kimyasal maddelerin kullanılması özellikle öströjen hormonuyla artan göğüs kanserinin yaygınlaşmasına sebep olmuştur. Göğüs dokusundaki yoğun yağ oranı vücuttaki toksik maddelerin burada yoğunlaşmasına ve göğüs kanserinin en yaygın kanser çeşidi olmasına sebep olmaktadır
 
PARABENLER


FDA kozmetikte kullanılan parabenlerin güvenliği üzerine araştırmayı bir numarayla içine almaktadır. Aşağıdaki bilgiler soru cevap üzerine tasarlanmaktadır.


Parabenler nedir?
Parabenler çok geniş çapta kozmetik ürünleri içinde kullanılan koruyuculardır. Kimyasal olarak parabenler p-hidroksi benzoik asidin esterleridir. Kozmetik ürünlerinde propylparaben, methylparaben ve buthylparaben birlikte kullanır. Tipik olarak, ürünlerin içinde birden fazla paraben kullanılmaktadır ve onlar, mikroorganizmaların geniş alanlarına karşı koruyuculuğu sağlamak için sık sık diğer koruyucu tipleri ile birlikte kullanılırlar. Karışımlarda düşük seviyelerde kullanılan parabenlerin aktivasyonu, koruyucunun aktivasyon süresini artırır.

Niçin kozmetikte koruyucular kullaniriz?
Kozmetik ürünlerinde kullanılan koruyucular, ürünü mikrobiyolojik büyüme karşı ve ürünün güvenirliğini sürdürmesi her ikisi de, tüketicinin korunması içindir. Kozmetik ürünlerde kullanılan hammaddelerin, yasa gereği müşteriyi bilgilendirmek için etiket üzerine yazılması zorunludur. Müşteriler için bu önemli bir bilgidir. Böylelikle onlar, tanımadığı bir içeriği içeren üründen almamaya karar vermektedir. Parabenler isim olarak kolaylıkla tanınmaktadır, öyleki methylparaben, ethylparaben, buthylparaben ya da benzylparaben gibi.

Bu yil içinde yakin zamanda medyada yer alan, Ingiliz arastirmacilarin raporuna göre meme tümörlerinin örneklerinin içinde paraben oldugu saptanmistir.

Bundan dolayi, inandiricilik adina arastirmacilardan, Edinburgh’da üniversitede okuyan onkoloji uzmani Philippa Darbe yeni bir çalisma yapmistir. Kimyasal olarak 20 tümörün 18’inde Paraben tespit etmistir. Bu da göstermektedir ki, onlar cildimize yaptigimiz bazi uygulamalardan kaynaklanmaktadir. En olasi aday mevcut deodorantlar, antiperspirantlar, kremler ve vücut sprayleridir.
Bu çalismayi yazan yazarlar onlarin gazetesinde: “ Çevrenin listesine bu parabenleri de estrogenik kimyasallar olarak eklenmelidir ve insan memesi içinde toplandigi/birikim yaptigi ve çoktan polyklorinat byphenyls (PCBs) ve organoklorin pesticide (OCPs) dahil edilmelidir. Bu dahi, bütün kimyasallarin arasinda bunlarin olasi zehirli etkisi ile mümkün olabilecek etkilesimden dolayi piyasadan kaldirilmalidir. 
ALERJİ VE PARABENLER
 
PARABEN MIX – PARABEN KARIŞIMI (methyl-, ethyl-, propyl-, butyl- and benzyl-parahydroxybenzoate)
NEDİR? En yaygın olarak kullanılan korucuyucu maddelerdir, birçok ürünün içinde bulunur
NERELERDE BULUNUR? Kozmetikler (Fondoten, pudra,, göz farı, maskara, makyaj temizliyiciler, ruj, çabuk kuruyan ojeler).
Ilaçlar (Krem- merhem şeklinde ilaçlar, göz, kulak ve burun damlaları, rektal -vaginal ilaçlar, bandajlar, lokal anestezik ilaçlar)
Kişisel bakım ürünleri (Nemlendirici losyon ve kremler, diş macunu, diş tozu ve temizliyicileri, güneş yağları, cilt temizleyiciler, terlemeyi önleyici deodorantlar, sabunlar…), Gıdalar (Salata sosları, mayonez, hardal, ketçap, dondurulmuş gıdalar-sebzeler, reçeller, meyve suları…)
ÇAPRAZ REAKSİYON VERENLER (benzerlik nedeniyle allerji yapanlar) -Paraphenylenediamin ve benzokain
ÖNEMLİ NOKTALAR Kortizon içeren merhemlerde bulunabilir. Paraben içeren kremler kronik deri hastalığı olanlarda kullanılmamalıdır. Paraben-free (paraben içermeyen) kozmetikler piyasada mevcuttur.
*************************************************

CAN SIKICI…
 
Ne yiyorsak oyuz, ne içiyorsak oyuz, bütün bunlara ilaveten cildimize ne sürüyorsak, saçımızı neyle boyuyorsak ne ile yıkanıyorsak, ellerimizi ne ile yumuşatıyorsak, yüzümüze hangi malzemelerle renk katıyorsak biraz da oyuz…

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, ortalama bakımlı bir kadın, 1 gün içinde cildine en az 12 çeşit ürün uygular. Böyle söyleyince çokmuş gibi geliyor ama sıralayınca bu tespitin ne kadar yerinde olduğunu hatta daha fazlasının bile kolayca mümkün olduğunu görüyoruz;



  1. Şampuan,
  2. Saç kremi
  3. Köpük
  4. Sprey
  5. Jöle
  6. Vücut şampuanı
  7. Sabun,
  8. Temizleme losyonu,
  9. Tonik,
  10. Nemlendirici,
  11. Gözaltı kremi,
  12. Vücut losyonu,
  13. Aseton,
  14. Oje,
  15. Güneşten koruyucu,
  16. Allık,
  17. Ruj, kalem, parlatıcı vs.
  18. Rimel,
  19. Parfüm,
  20. El kremi...


 
Şaşırtıcı değil mi? Bakın bir çırpıda 20 ürünü ve hatta daha fazlasını sıralayıverdik. Tüm bu gündelik malzemelerin içeriklerini kabaca hesaplarsak, cildimizi her gün sayısı 175 den az olmayan kimyasal madde ile sıvadığımızı söyleyebiliriz. Bunların her birisi deriden nüfuz ederek vücudumuza girer.

Erkeklerin bıyık altından tebessüm ettiklerini görür gibi oluyorum. Ne yazık ki onların da düşünmeleri gerekir. Çünkü bugün söz konusu edeceğim toksik kozmetikler arasında deodorantlar, duş jelleri, traş köpükleri de yer almaktadır..
 
Hatta çocuklar için yapılan ürünler bile düşündürücüdür...
 
Her şeye kara çalmaya kalkışacak değilim. Kozmetik malzemelerdeki içeriklerin bazıları cildimiz için gerçekten yararlı maddelerdir. Onlara kesinlikle ihtiyacımız var.
 
Ama bazıları?  
İşte bu günkü sohbetimiz bu noktada başlıyor..
 
GÜVENLİ KOZMETİKLER KAMPANYASIGeçtiğimiz yıl “güvenli kozmetikler” adı atında bir kampanya açılmıştı, “Campaign for Safe Cosmetics.” Bildirgelerindeki en tüyler ürperti maddelerden birisi,  çocuk şampuanları içindeki katkı maddeleri arasında kanserojen bir madde olan
1,4 Dioxane’in yer alması idi.  

İngiltere’de yayınlanan bu önemli sağlık raporunun Uluslar Arası Malzeme Güvenlik Data Sayfasında( MSDS)  yer alan bilgilere göre:

1,4-dioxane:
Kozmetik ürünlerde kansere yol açan maddelerin başında yer alır. Köpük yapıcı ve nemlendirici ürünlerde yaygın olarak kullanılır. Etiket üzerinde, “PEG”,Polyethylene”, “Polyethylene glycol”, “Polyoxyethylene” kelimeleri ile tanımlanır.
 
§         Solunumla, deri emilimi ve yutma ile zararlı etkiler oluşabilir.
§         Fazlaca görülen etkileri: göz ve mukozada kaşıntı, deride tahriş, santral sinir sisteminde depresyon, zehirlenme..
§         Akut maruz kalma halinde; tahrişlere, baş ağrısına, baş dönmesine ve uyuşukluğa neden olur.
§         Kronik nefes almaya maruz kalma halinde; karaciğer ve böbreklerde tahribat yapabilir ve kan bozukluklarına neden olabilir.
§         Bu kimyasallara maruz kalma sayısı arttıkça kan, karaciğer, böbrek ve deri tahribatlarının tedavi şartları da ağırlaşabilir..

KOZMETİKLER NASIL BOZULMADAN KALIR?Cilt bakımı ve makyaj ürünleri içinde zorunlu olarak koruyucu maddeler kullanılır. Bunlar ciltte uzun süre bırakılırsa, özellikle BHT adlı kimyasal cilde % 10 kadar nüfuz edebilir ve alerjik reaksiyonlara neden olur.
 
Yine kozmetik ürünlerde yaygın olarak kullanılan Paraben ve Phthales maddeleri de ciddi riskler taşır. Her iki kimyasal konusunda yapılan araştırmalarda normal hormon fonksiyonlarını bozduğunu, akciğer, karaciğer ve böbrek hasarına yol açabildiği ve göğüs kanseri tehlikesini arttırabildiği görülüyor.

§         Parabenler deodorantlar, kremler, vücut spreyleri ve daha birçok kozmetikte anti mikrobiyal koruyucular olarak kullanılır.
 
§         Phthales ise deodorant, parfüm, tırnak cilaları ve saç speylerinde yer alır.
 
Yine aynı sağlık raporuna göre;
 
“Paraben koruyucular (methyl, propyl, butyl ve ethyl) :
Mikrobiyel oluşumu önlemek ve ürünün raf ömrünü uzatmak için eklenirler. Toksik oldukları bilinmesine rağmen oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Pek çok alerjik reaksiyonlara ve cilt rahatsızlıklarına neden olurlar. Bu maddelerin yutulması veya solunması daha da zararlıdır. Cilt, göz ve solunum organlarında tahrişe, gözde  kızarma ve ağrıya neden olur ..”
 
NE YAPACAĞIZ? Ne yazık ki, birbirinden şık dükkânlarda ve hatta eczanelerde rafları dolduran pek çok kozmetik ürün, tümünü burada sıralayamadığım katkı maddelerinden en az birkaç tanesini içinde barındırmaktadır. .
 

Ancak şunu da aklınızdan çıkarmayın, tıbbi otoriteler kozmetik ürünlerin içeriğinin tam olarak açıklanmasını zorunlu tutmuyorlar..
 
§         “İçerik” okumayı alışkanlık haline getirin.
§         Elinizden geldiğinde organik kozmetikler kullanın
§         Ürünlerin içeriğinde ne kadar az madde varsa, o kadar iyidir, aklınızdan çıkarmayın.
§         Aynı şey parfümler için de geçerlidir.
§         Aldığınız ürünlerin üretim tarihine bakın ve taze olmasına dikkat edin.
§         Ne şampuan ne de kremlerinizin kapağını asla açık bırakmayın.  
§         Kozmetiklerinizi başkalarıyla paylaşmayın
§         Kremleri ve diğer ürünleri sürmeden önce ellerinizi güzelce yıkayın..
§         Günlük standart cilt bakımı için, günde 2 kez, gayet az miktarda ürün kullanmak yeterlidir. Çok sık ve aşırı uygulamalardan uzak durun.,
§         Ürünleri karıştırmayın, farklı ürünleri üst üste sürmeyin . 
§         Birçok kozmetik ürün 3 yıl kadar bozulmadan dayanır. Eskileri mutlaka atın. Yenileri de hiç olmazsa buzdolabında saklayın.
 
Pek iç açıcı haberler vermediğimi biliyorum. Ama gerçek buysa elden ne gelir…

 (ALINTIDIR)
 
not:ılerleyen gunlerde rapabensız ev yapımı sampuan vs tarıflerı verecegım..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder