15 Mart 2012 Perşembe

Evde temızlıgı nasıl dogallastırabılırım???

Boraks Nedir? Nasıl Kullanılır?

Boraks, su, oksijen, sodyum ve bordan meydana gelen doğal bir mineraldir. Antiseptik, antifungal, antibiyotik özellikleriyle güçlü bir doğal dezenfektandır. Mantar oluşumunu önlediğinden koku giderici olarak kullanılabilir, yine bu özelliğiyle küflenmeyi de önler. 
Doğal ev temizliğinde sıklıkla kullanılan bir maddedir. Beyazlatır, suyun kirecini azaltarak yumuşamasını sağlar. Sindirim yoluna zarar verebilir bu nedenle yutulmamalıdır, hatta doğal bir mineral olmasına rağmen vücut dengelerini bozmamak adına solumamak daha doğru olur.
Boraks Nerede, Nasıl Kullanılır?
Çamaşır Temizliği: 
Elde çamaşır yıkarken arap sabunu, doğal zeytinyağlı sabun ya da doğal sabun rendesi kullanabilirsiniz. Lekeli çamaşırlar için boraks, limon suyu, hidrojen peroksit veya sirke eklediğiniz suya yatırdıktan sonra yıkayın.
Çamaşır makinesi için:
1 ölçü boraks, 1 ölçü çamaşır sodası, ½  ölçü karbonat karışımını deterjan gözünüze koyun ve makinenizi çalıştırın. Bu karışıma dilerseniz 1 ölçü doğal zeytinyağı sabunu rendesi de ekleyebilirsiniz. Renkliler için kullanırken doğal zeytinyağı sabunu rendesini 2 ölçü olarak arttırın boraks ve çamaşır sodası miktarını da yarım ölçü olarak azaltın. (Örnek: 2 çay bardağı doğal sabun rendesi, yarım çay bardağı çamaşır sodası ve boraks, çeyrek çay bardağı karbonat)
Diğer bir seçenek olarak yanmamış yağla üretilen arap sabununu bir avuç kadar makinenizin çamaşır haznesine koyun ve deterjan gözüne yarım çay bardağı boraks ile yarım çay bardağı karbonat veya 1 çay bardağı çamaşır sodası ekleyin.
Boraks ile doğal sıvı çamaşır temizleyici yapmak da mümkün: 
5 litre su (1 litresini kaynamış olacak)
2 su bardağı doğal zeytinyağı sabunu rendesi (1 su bardağı arap sabunu da olabilir)
1 su bardağı boraks
1 su bardağı çamaşır sodası
10 ml. dilediğiniz doğal aromatik yağ (lavanta yağı, portakal yağı, palmarosa yağı)
Doğal aromatik yağı, boraks ve çamaşır sodası ile iyice karıştırın daha sonra doğal sabun rendesini ve kaynamış suyu ekleyerek karışım homojen hale gelene kadar iyice karıştırın. Son olarak kalan suyu ekleyin. Bu karışımdan deterjan gözüne her seferinde 1 çay bardağı ekleyerek kullanın.
Doğal yağlar ve mineraller yüksek sıcaklıklarda daha etkili olurlar, makinenizi minimum 40 derecede çalıştırmanızda fayda var. Beyazları 60 derecede yıkamanız daha etkili olacaktır. Doğal sabun rendesini kendiniz hazırlayın çünkü sabun tozu olarak satılan ticari ürünlerde parabenler ve sentetik aromalar kullanılabiliyor. Daha yumuşak çamaşırlar için yumuşatıcı gözüne 1 çay bardağı doğal elma sirkesi ekleyin.
Bulaşık Temizliği:
Sıvı temizleyici isterseniz 1adet doğal zeytinyağı sabununu (yarım su bardağı arap sabunu da olabilir) rendeleyin. 1 çay bardağı boraksın üzerine 1O damla limon yağı, 6 damla biberiye yağı, 4 damla lavanta yağı, 2 damla portakal yağı damlatın ve yarım litre kaynamış su ekleyin. Bu karışımı iyice çalkalayın ve bulaşık suyuna yarım çay bardağı katarak kullanın ya da,

1 su bardağı boraks ve 1 su bardağı çamaşır sodasını karıştırın üzerine 10 damla portakal yağı, 5 damla limon yağı, 5 damla biberiye yağı ve 2 damla kekik yağı damlatın. Bu karışımdan her defasında yarım çay bardağı kadarını bulaşık suyuna karıştırın ve doğal sirkeli suyla durulayın.

Bulaşık makinesi için:
1 yemek kaşığı boraks
1 su bardağı limon tuzu (taneli ise dövebilirsiniz)
20 damla limon yağı veya portakal yağı
Tüm malzemeleri karıştırın, her yıkamada deterjan gözüne 1 yemek kaşığı ekleyin. 
Kötü kokan dolaplara küçük kavanozlar içinde boraks veya karbonat koyup 2-3 günde bir karıştırabilirsiniz.
Yer Temizliği:

Özellikle yağlı yüzeylerde 2 litre sıcak su, 2 yemek kaşığı doğal zeytinyağı sabunu rendesi (1 yemek kaşığı arap sabunu da olabilir), 1 yemek kaşığı çamaşır sodası, 1 yemek kaşığı boraks, ½ fincan doğal elma sirkesi, 10 damla palmarosa yağı, bergamot yağı, limon yağı veya portakal yağı karışımını kullanın, oldukça etkili bir dezenfekte edici elde edersiniz ve durulamanız gerekmez.
Banyo Temizliği:
1 su bardağı boraks, yarım su bardağı çamaşır sodası, yarım su bardağı karbonat ve 10 damla limon yağı (greyfurt yağı, lavanta yağı, portakal yağı da olabilir) karışımını küvet temizliği ve lavabo temizliğinde kullanabilirsiniz. Kötü kokuları gidermek için bir kavanoza boraks veya karbonat koyun.
1 tatlı kaşığı çamaşır sodası, 1 tatlı kaşığı boraks, 1 yemek kaşığı arapsabunu, 1 çay bardağı doğal sirke ve yarım litre kaynamış suyu karıştırın. Püskürtme şişesinde çalkalayıp duş çevresindeki duvarlar ve duşakabinlere sıkın. Sirkeli su ile durulayıp pamuklu bezle silin.
Tuvalet Temizliği:
Klozetin genel yüzeyleri ve oturma kısmının çevresi ve altını temizlemek için anti-bakteriyel sprey temizleyici: 1 su bardağı su, ¼ su bardağı doğal zeytinyağlı sabun rendesi (1 yemek kaşığı arap sabunu da olabilir), ¼ su bardağı boraks¼ su bardağı çamaşır sodası, 10 damla çay ağacı yağı(hint defnesi yağı), 10 damla lavanta yağı veya nane yağı. Püskürtme şişesi ile iyice çalkalayıp sıkın. Nemli bir bez veya süngerle silin.
Klozet iç yüzeyleri için: 1 fincan boraks, 1 fincan çamaşır sodası, ½ fincan karbonat, ½ fincan doğal sirke, ve 10 damla çay ağacı(hint defnesi yağı) yağı kullanılabilir. Bu karışımı dökün ve fırçalayın.
Klozetteki inatçı lekeler için: 1 fincan boraks, 1 fincan çamaşır sodası, 1 fincan doğal sirke, 1 fincan dövülmüş limon tuzu, 10 damla biberiye yağı veya lavanta yağı, 5 damla limon yağını karıştırın tamamını dökün ve 1 gece bekletin, sabah sadece sifonu çekin.
Yukarıdaki karışımları alaturka tuvaletler için de uygulayabilirsiniz. Tuvaletteki kötü kokular için çöp kutunuza bir miktar boraks ekleyin bakteri ve küflenmeyi önlediğinden kötü koku oluşmasını önler.
Halı Temizliği:
Yarım su bardağı boraks ve yarım su bardağı karbonatı karıştırın kötü kokan halılara serpin ve birkaç saat sonra süpürün. Bu kötü kokuları oluşturan bakteri, mantar ve küfleri dezenfekte edecektir.


yesılköüpükblogspottan.alıntıdır

3 yorum:

  1. bulasik makinasi icin limon zararli degilmi?

    YanıtlaSil
  2. boraks kolay bulunabilen bir madde mi?

    YanıtlaSil
  3. efla hanım boraksı eczanelerden temın edebılırsınız.eger ellerınde yoksa getırtıyorlar bende ılk bu sekılde almıstım.eger yasadıgınız sehırde buyuk aktarlar varsa onlarda da var hemde cok da uygun fıyata satılıyor.kılosu 10 lıra gıbı bır sey.eczanedekı fıyat tabıı daha fazla

    YanıtlaSil