1 Nisan 2012 Pazar

Evde Peynir Yapımı için Adım Adım tarif


Evde Peynir Yapımı için Adım Adım tarif


MALZEMELER
* 5 litre tam yağlı veya yarım yağlı süt (tercihen tam yağlı)
* 1/2 kg süzme veya normal yoğurt
* 2 yemek kaşığı tuz
* Peyniri koyup suyunu süzmek için yeteri büyüklükte, tüy bırakmayan bez torba
HAZIRLANIŞI
Süt, kaynama sıcaklığına ulaşıncaya kadar ocakta ısıtılır.
Kaynama olayının ilk başlangıcında iken, yoğurt içine ilave edilir. Yoğurt sütün içinde eriyinceye, süt ile homojenize oluncaya kadar karıştırılır. Bu esnada ısıtılmaya devam edilecektir. Bu işlem yaklaşık 5-7 dakika sürmektedir.
Sütün yavaş yavaş pııhtılaşmaya başladığı görülecektir. Pıhtılaşma olayının başladığı esnada, tuz ilave edilir. Isıtmaya ve karıştırmaya devam ederken, pııhtılaşma yavaş yavaş topaklaşmaya başlayacaktır. Bu süreç de yaklaşık 5 dakika sürmektedir.
Bu sürecin sonunda, sütün tamamının peynire dönüştüğü, peynir topakları ile suyun ayrıştığı görülür. Bu ayrışma, su ve peynir fazlarının tamamen ayrışmasına kadar devam edecektir. Su hafif yeşilimsi bir renk alacaktır.
Bu gözlemi tamamlayıp tencere ocaktan indirilir. Suyu süzülüp peynir topakları torbaya doldurulur. Torbanın ağzı sıkıca bağlanıp üzerine de temiz bir ağırlık konularak bekletilir. En az 12 saat, en iyisi de 24 saat baskı altında kalan peynir bu süre sonunda torbadan çıkarılıp isteğe göre dilimler halinde kesilir.

5 yorum:

  1. annemde yapardi eskiden ve tadi cok güzel olurdu. ilk önce mozarella olurdu sonra onu dilimler ve tuzlardi, mozarellali gözleme yapardi o da cok güzel olurdu..

    YanıtlaSil
  2. hımmmm mozarella olurdu yanı tuzlanmamaıs halıne mı mozarella dıyosunuz sız merak ettım.oyleyse bende deneyecegım tuzsuz halıyle

    YanıtlaSil
  3. evet tuzsuz hali mozarelladir degisik güzel bir tadi var ama tuzlusu kadar degil, denemekte fayda var diye düsünüyorum.:-)

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık.. güneş ay..

    YanıtlaSil