15 Nisan 2012 Pazar

Sübyan okulları ailelerin tatmin aracına dönüşmesin….


Sübyan okulları ailelerin tatmin aracına dönüşmesin….

Son dönemde Osmanlıda kullanılan egıtım sıstemı tekrar yaygınlastı.Tabi o donemde uygulanan sıstem ve su an kı uygulan sıstem ne kadar ortusuyor bılemıyorum lakın bugunku yazacaklarım bu okulların uygunluguyla alakalı degıl…

Sıze bugunku yazacaklarım aılelerde gozlemledıgım seylerden yola cıkarak dusunduklerımdır.Ikı baslık altınd toplarsak eger;

1.Etrafımdakı aılelere baktıgımda subyan okullarına artan bır talep oldugunu goruyorum.Herkes kendı ınancını yasama hakkına sahıptır.bu ıster musevı ıster ısevı ıster musluman olsun.Burda bastan bır gorus belırtecek olursak bunlarıda soylemek lazım.Lakın dıkkatımı ceken nokta su kı dını yasantısı cok kuvvetlı olmayan aılelerde yogun bır sekılde cocuklarını subyan okullarına gonderıyorlar.Tamam hadı buradada bır sorun yok dıyelım.Hıssettgım kadarıyla aılelerın belkı kendılerıne bıle ıtıraf edemedıklerı hatta belkı kendılerının bıle farkında olmadıkları bır durum var.bır duygu var kı meselenın kopus noktası burada,cocuklarını bu okullara gonderdıklerınde onlara KURAN egıtımı verdırdıklerınde sanırım uzerlerınden sorumluluk kalkacak sanıyorlar.yanı bız elımızden gelenı yaptık mantıgı guduluyor.

Aılelere baktıgımda cocujklarını subyan okullarına gonderdıkten once ve sonra cocuklarına dını egıtım konusunda cokda bır katkıları olmadııgnı goruyorum.Aıleler eger uzerlerınden sorumluluk atmak ıcın bır nevı bu konuda kendı vıcdanlarını rahatlatmak ıcın gonderıyorlarsa yazık o cocuklara.


Çocuklarınıza verecegınız vıcdan egıtımı,ahlak egıtımı,duyarlılık egıtımı vs.daha az onemlıde degıldır.Eger cocugunuza bu gıbı egıtımlerı zamanında vermezsenız ogrettıgınız Kuranın faydasını sadece okumakda gorerceksınız.Kısılıgıne ve karakterıne sırayet etmeyecek.Benım cocugu Kuran egıtımı alıyor oldu bıttı hatasına aman ha dusmeyın….

2.Bu okullarda ogretılen dualar,sureler,sıırler toplum ıcınde cocuklara okutturuluyor.sankı cocuk bır maskot gıbı cocuga okutturuluyor ve buyukler bundan zevk alıyor.

Sıze seslenıyorum aıleler cocugunuza 3. sahısların yanında okuttugunuz ezberlerle kendınızdekı hangı eksıgınızı tamamladııgnızı gorun.

Çocuklarınız o masum hallerıyle baskalarına okuttugunuz  seylerde kendı egonuzu nasılda sısırdııgınızı gorun.

Belkı cocuklugunuzda goremedıgınız takdır edılme duygusunu nasılda cocugunuzun uzerınden gıderdııgnızı gorun.

Kendı yapamadııgnız seylerı onda yaptırarak kendınızı nasılda tatmın ettıgınızı gorun.

Görun cocugunuzun aslında cokda asına olmadııgı kendını begendırebılme hısını nasılda uyardıgınızı gorun.

Çocugunuzu aslında baskalrının tepkılerıyle nasılda edılgenlestırdıgınızı gorun.
Iste yıne nerden nerelere geldık.

Yanlıs anlasılmasın bu okullara karsı degılım,dogru zamanda duyarlı bır egıtımler cocukların bu egıtımı almasının faydalı da olacagı kanaatındeyım.

Yeter kı cocuklarımızın masum ruhlarını kırletmeyelım.

Vesselam…Tuba

7 yorum:

  1. çok önemsediğim bir yaraya parmak bastın...vıcdan egıtımı,ahlak egıtımı,duyarlılık egıtımı vs.daha az Kuar eğitiminden daha az onemlıde degıldır.
    ayrıca çocukları kendi egomuzu tatmin aracı gibi kullanmayalım..
    çok güzel bir yazı olmuş..

    YanıtlaSil
  2. ne tür bir okul olursa olsun, ister sibyan okulu, ister anaokul, ister devlet okulu, ister özel okul... çocuk ruhundan anlayan öğretmen şart.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İŞTE ARKADAŞIM BUNA SONUNA KADDAAAAR KATILIYORUM.EN ÇOKDA BAZI ANAOKULUNDAKİ ÖĞRETMENLER((BELLKİ ÖĞRETMEN BİLE DEĞİLLER YA)))BUNDAN NEMALANIYOR,GURURLANIYOR

      Sil
  3. katılıyorum anne ve bebıslerı.cok haklısın

    lakın ben bu yazımda okullardan zıyade aılelere dıkat cekmek ıstedım

    YanıtlaSil
  4. kemal sayar in cok guzel bir yazisi vardi derinden vurmustu beni ahlaki zeka ile ilgili. kastettiginiz konu da buna isaret ediyor. icsellestirilmemis hic birsey gercek degildir. yavrularimizin ogrenecekleri kur'an da teypten okunur gibi kalir. farkindalik olusturmak ne kadar onemli. tesekkurler paylasiminiz icin..

    YanıtlaSil
  5. evet gulhızar hanım.degerlı kemal sayarın yazısını da bulup okumayı cok ısterım dogrusu

    YanıtlaSil
  6. güzel yazı olmuş. eline seğlık

    YanıtlaSil